Składniki :
Na ciasto :
3 szklanki mąki (ja użyłem pół na pół z krupczatką)
pół kostki margaryny
1 jajko
1,5 łyżki gęstej śmietany lub kefiru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
Na farsz:
1,5 kg jabłek
cukier "na oko"
cynamon
bułka tarta
Przygotowanie:
Na początku zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystko to wymieszać z cynamonem oraz odrobiną cukru.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę. Dodaj jabłka, znowu posyp trochę bułki tartej (wchłonie nadmiar soku z owoców). Teraz rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż na jabłka.
Szarlotkę wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.