Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

niedziela, 21 czerwca 2015

Ryż z truskawkami na słodko


Ponowne przypomnienie smaków dzieciństwa oraz letnich kolacji. Danie to jest smaczne oraz bardzo szybkie. Polecam na zakończenie gorącego czerwcowego wieczoru.


Składniki:
(tak na 2 porcje)

  • 2 woreczki ryżu
  • dwa kubki pokrojonych truskawek
  • kubek śmietany - taką jaką lubicie
  • cukier waniliowy  do smaku
  • cukier biały - też do smaku :)
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

 Ryż przygotować tak jak jest to napisane na opakowaniu.
Truskawki myjemy, kroimy i przekładamy do miski. Do owoców dodajemy oba cukry, cynamon oraz śmietanę mieszamy. 
Ugotowany ryż polewamy sosem truskawkowym.  
Ot i wszystko. 
Smacznego!


 


piątek, 19 czerwca 2015

Tarta z jarmużem i botwinką


Sezon na świeże i smaczne liściaste rozpoczęty. Targowiska uginają się od botwinki, szpinaku czy jarmużu. 
Pomyślałem, że świetnym pomysłem na wiosenną kolację będzie z jarmużem i botwinką. Oczywiście można użyć szpinaku, bo też świetnie pasuje.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • sporo jarmużu 
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany
  • trochę startego żółtego sera
  • oregano, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 150g  margaryny lub masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło posiekać dodać do mąki. Dorzucić szczyptę soli oraz jajko. Wszytko ładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki ma ok. 30 minut.

Farsz:

Jarmuż oraz botwinkę dobrze umyć. Później dość drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać botwinkę oraz jarmuż. Po chwili dorzucić zioła. Smażyć ok 5-8 minut.  Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ja dodaję odrobinę gałki muszkatołowej. 
Kiedy wszystko przestygnie łączymy żółty starty ser, jajka oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.  Nie zapominajmy o rantach! Dno tarty nakłuwamy widelcem.  Wlewamy nasz farsz. 
Pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do tem. 200st. 
Podawać można na ciepło jak i na zimno.

 

sobota, 13 czerwca 2015

Smak dzieciństwa: Makaron z serem na słodko


Czas na danie czy to na kolację czy na śniadanie. To dostawaliśmy na stołówce szkolnej w Gibach na piątkowe obiady. Zawsze było za mało sosu :) Jak sobie robię taki makaron, to od razu przypomina mi się zapach dochodzący ze stołówki oraz widok gibiańskiego jeziora jaki rozciągała się z okien jadalni.

 Składniki :

    pół paczki dowolnego makaronu
    kostka białego sera 
    pół kubka śmietany 12%
    2-3 łyżki cukru
    cukier waniliowy


   Przygotowanie:


 Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente tak jak jest to opisane na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Śmietanę  wymieszać z cukrem białym oraz wanilinowym. Makaron połączyć z serem ( ja lubię takie grudki) . Polać sosem. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
     Smacznego!

Grzyby na gęsto z mięsem



Oto przepis na grzyby, które trzymamy w zamrażarce i nie wiemy co mamy z nich zrobić. Osobiście polecam ten przepis, bo są naprawdę pyszne. Nie ukrywam, że najlepiej smakują ze "starymi" ziemniakami.
Ja robię takie grzyby też ze śmietaną. 

Składniki:

- mrożone grzyby (u mnie maślaki)
- 2 cebule
- 2 marchwki
- spory kawałek żeberek lub "trójkąt" (jak kto lubi)
- czosnek, 
- tymianek,
- estragon,
- majeranek,
- pietruszka,
- koperek,
- ziele angielskie,
- suszone owoce jałowca,
- kilka liści laurowych,
- pieprz mielony,
- szczypta chilli

Co do samych przypraw i ziół, to  nie podaję ilości. Niech każdy sam dodaje według swoich upodobań.

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy bulion. Dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę oraz marchewkę w talarkach. Po kilku minutach wrzucamy rozmrożone grzyby i dodajemy suszone zioła. 

Dość często mieszamy, bo grzyby lubią się przypalić w garnku.  Gotujemy ok. 45- 55 minut. Kiedy mięso się ładnie odchodzi od kości, to gulasz grzybowy powinien być już dobry.

Na koniec dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz koperek. Intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Smacznego!


sobota, 6 czerwca 2015

Najlepsze ogórki małosolne



To dobry sezon na ogórki małosolne. Bardzo lubię takie rarytasy. Mój przepis na małosolne jest prosty i szybki. Ogórki są jędrne i smaczne. Osobiście poleca ogórki "białe". To one najlepiej smakują.

Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry przegotowanej, ciepłej wody
  • 2 duże łyżki soli (najlepiej kamiennej i niejodowanej)
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka gałązek kopru
  • 3 liście chrzanu
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

Wodę należy zagotować i posolić. Ogórki dobrze umyć. Włożyć do wyparzonego słoja lub gliniaka. Wrzucamy czosnek, koper, gorczycę oraz liście chrzanu. Następnie układamy ogórki. Wszytko to zalewamy ciepłą osoloną wodą. Stawiamy w ciepłe miejsce (kuchnia) na dobę. Po tym czasie ogórki powinny  już być dobre. Później można włożyć je do lodówki.

czwartek, 4 czerwca 2015

Moja ulubiona zupa brokułowa z ziemniakami


Jedna z moich ulubionych zup. Jest szybka oraz prosta w zrobieniu. Jeżeli przywiązujesz wagę do zdrowych potrwa, to taka zupa  brokułowa z ziemniakami jest idealna.


Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2-3 litry rosołu
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • tymianek,
  • szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie:

Gotujemy rosół do którego dodajemy marchewkę, cebulę oraz ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą już gotowe dodajemy umyty brokuł. Po chwili przyprawiamy gałką, pieprzem oraz solą. Polecam też świeży koperek, bo ciekawie zmienia smak zupy. 
Jak ktoś lubi to kleks śmietany jest na miejscu. Można też wytopić kilka skwarek z surowego boczku.

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons