Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

środa, 17 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z jabłkami (ślimaczki)



Nie ukrywam, że używam w mojej kuchni produktów sezonowych.
Kiedy tylko na moich drzewach pojawiają się jabłka, to piekę ciasta z jabłkami.
Nie lubię skomplikowanych ciast i dlatego robię szarlotki czy drożdżowe wypieki.
Nie wiem jak Wy, ale te najbardziej proste ciasta to mają smak dzieciństwa.
Nawet takie zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką świetnie pasuje do kawy!

Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży (pół kostki)
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 75 g masła roztopionego i przestudzonego

Wykonanie:

Do kubka wrzucamy drożdże, 2 łyżeczki cukru i trochę mleka. Rozcieramy i odstawiamy w
ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną pracować (podwoją swoją objętość)- dodajemy do mąki.
Łączymy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy znowu w ciepłe miejsce aż do
podwojenia swojej objętości.

Nadzienie:
  • ok. 1 kg. jabłek (sezonowe)
  • cynamon
  • cukier - opcjonalnie

Jabłka ścieramy i dodajemy cynamon.
Można dodać rodzynki, wiórki kokosowe czy co kto tam lubi.
Nie należy też przedobrzyć z nadzieniem, bo ciasto nam słabo wyrośnie lub będzie mokre.

Przygotować należy tortownice (wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą).
Cisto wałkujemy jak do makowca. Nakładamy farsz i zwijamy. Następnie dzielimy na 9 kawałków. Układamy w tortownicy i odstawiamy do wyrośnięcia kilkanaście minut.
Ja trzymam na drzwiach piekarnika :)
Pieczemy w 200 °C przez ok. 50 minut.





wtorek, 16 sierpnia 2016

Najlepszy gulasz wieprzowy



Na zdjęciu gulasz z plackiem ziemniaczanym :)
Trudno nie znać tej potrawy. Gulasz gości na naszych stołach dość często. Z doświadczenia
wiem, że każdy ma swój sposób na tę potrawę. Jedni robią z wołowiny czy wieprzowiny.
Ja nie ukrywam, że przeważnie wybieram łopatkę wieprzową.
Mój gulasz jest szybki i prosty.

Skład:

  • ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • papryka w proszku słodka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • papryka ostra,
  • kostka rosołowa
  • tymianek, majeranek,
  • 3 ząbki czosnku,

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w nieduże kawałki (kostka czy paseczki). Rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący dodajemy mięso. Robimy to partiami, aby łopatka ładnie się obsmażyła ( w
trakcie możemy dodać paprykę słodką).
W tym czasie zagotowujemy w garnku ok. 2 szklani wody. Wrzucamy listki laurowe, ziele
angielskie oraz kostkę rosołową.
Ładnie zarumienione mięso dodajemy do wywaru. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę oraz marchewkę. Dodajemy do gotującego się mięsa. Doprawiamy pozostałymi przyprawami.
Gotujemy ok 45 minut. Na samym końcu wrzucamy czosnek.

P.S. Ja zawszę w trakcie gotowania dodaję szczyptę cukru.

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Placki po węgiersku prosty przepis


Pamiętam jak na niedzielny obiad jeździłem rowerem do Białobrzeg na placka po węgiersku.
Nie jadłem nigdy tak dobrych i świetnie przygotowanych.
Nie wspomnę o bardzo atrakcyjnej cenie.
Było to kilka lat temu i nawet nie wiem, czy teraz istnieje lokal o serialowej nazwie Przystanek Alaska (Białobrzegi bar przystanek alaska).
Teraz to już sam przygotowuję w domu mega placki po węgiersku.

Placki po węgiersku

Placki (ok. 6-7 sztuk na patelnię 28 cm):
2 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 łyżeczki soli (płaskie)
(moja miara, to na 1 kg ziemianków - 1 płaska łyżeczka solo)
pieprz
5 łyżek czubatych mąki.

Ziemniaki ścierami na tarce. Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy.
Średnio smażę z każdej strony po ok. 6 minut.

Gulasz- tak jak kto lubi! Tu mój przepis :)

Proste i smaczne. Jak dzień wcześniej zrobimy gulasz, to same placki zajmują na chwilę.

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons