Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

piątek, 19 sierpnia 2011

Zupa gulaszowa czyli kociołek pełen smaków!





Takie zupy uwielbiam. Szybko i do syta. Bez zbędnych dodatków, bo i po co! Ja robię cały gar i zajadam się przez kilka dni. Jak coś zostanie, to mrożę. Sekretem takiej zupy jest mnogość oraz różnorodność mięs oraz warzyw.

Składniki:
Ok. kg mięsa (ja używam II klasy, tam są kawałki, szynki, łopatki, itp.)
4 cebule
2-3 papryki (kolory różne)
ok. pół kg ziemniaków
3 łyżeczki koncentratu

Przyprawy:
łyżeczka kminku,
papryka w proszku: słodka i ostra
majeranek
sól i pieprz
4 ząbki czosnku
smalec

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy dość grubo i rumienimy na złoty kolor na smalcu. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, wsypujemy paprykę, sól, majeranek, kminek. Dusimy przez 20 minut i zalewamy gorącą wodą. Paprykę kroimy w spore kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Pod koniec wrzucamy do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i przecier. Gotujemy pod przykryciem.

Doprawiamy pieprzem, majerankiem.
Na sam koniec dodajemy rozgnieciony czosnek.

Uwagi:
Zamiast mięsa można użyć kiełbasy surowej lub jaką tam mamy.

1 komentarze:

mopswkuchni pisze...

I ziemniaczki i papryczka - idealnie pasuje do mojej akcji Warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285 Zapraszam!

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons