Taką surówkę zrobiłem z tego co miałem w lodówce (resztki!). Pamiętam, że kilka lat temu jadłem podobną i chciałem odtworzyć jej smak. Myślę, że w pewnym stopniu udało mi się. Surówka ta idealnie pasuje do sztuki mięsa oraz ryby. Fajne jest też to, że jej głównym składnikiem jest biała polska kapusta. Zatem polecam wszystkim kapuścianym amatorom.
Składniki:
1/4 białej kapusty
mała cebula
jedna czerwona papryka
średnia marchewka
puszka kukurydzy
2-3 łyżki śmietany
sól
cukier
pieprz
papryka w proszku: ostra i słodka
Jak zrobić:
Kapustę szatkujemy po czym dodajemy szczyptę soli oraz cukru i mieszamy. Odstawiamy na czas jak kapusta "puści" sok (ok. 15min.). W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Kiedy kapusta "odstoi" swoje dodajemy warzywa. W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną soku z kukurydzy (powinien powstać sos) i wlewamy do surówki. Wszystko mieszamy oraz doprawiamy pieprzem i papryką. Odstawiamy na jakieś pół godziny.
Życzę smacznego.
P.S. Ja dodałem 3 ząbki czosnku, bo lubię!
0 komentarze:
Prześlij komentarz