Oto jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Szybko i tanio, no i bardzo smacznie takie to cechy tej potrawy. Modyfikacji tego przysmaku jest wiele a ogranicza je jedynie nasza wyobraźnia. Osobiście polecam użyć różnych gatunków sera o ile mamy je w domu!
Składniki:
- Opakowanie mrożonego szpinaku (ok.450g)
- jedna cebula
- opakowanie sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku o grubym dnie. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy szpinak. Następnie odparowujemy i dodajemy pokrojony ser pleśniowy. Powinien po kilku chwilach się roztopić. Po tym czasie wlewamy śmietanę. Chwilę dusimy i wrzucamy czosnek oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem penne bądź świderki ugotowanym al dente
1 komentarze:
Prostota cieszy czasem najbardziej ;) Uwielbiam!
Prześlij komentarz