Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

środa, 5 września 2012

Oliwa z pepperoni ( Olio peperoncino )

Jest sezon na ostre papryczki pepperoni, więc warto zrobić sobie pikantną oliwę do sałatek lub dodawać ją jako składnik do marynat.

Sposób przygotowania jest dość prosty a nawet banalny.


Wystarczy przygotować  kilka papryczek. Dobrze je umyć a następnie wysuszyć. Obcinamy szeroką "górę" i wrzucamy do czystej, wyparzonej i dobrze osuszonej butelki. Jeżeli zostawimy pestki w warzywie, to olej będzie bardzo pikantni. Ja osobiście taki lubię! Kiedy już papryczki są w butelce zalewamy to wszystko oliwą/olejem.

Odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni.

 Kilka dobrych rad:


  • Jeżeli chcemy mieć wykwintny olej smakowy wykorzystajmy dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia. 
  • aby nic nam nie spleśniało butelki powinny być czyste i suche a korek szczelny
  • dodatki: papryczki, czosnek czy zioła muszą być dokładnie zalane oliwą. Kiedy coś nam nie jest zanurzone uzupełniamy płynem (oliwą).
  • używajmy tylko świeżych składników.
  • przechowujemy olej w ciemnym, chłodnym miejscu.
 


1 komentarze:

gruszka z fartuszka pisze...

Jestem miłośniczką domowych oliw smakowych, a raczej powinnam napisać olejów, bo sama robię na oleju rzepakowym - taniej, zdrowiej (dużo omega-3) i trwalej (oliwa szybko się psuje i mętnieje)

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons