Jest sezon na ostre papryczki pepperoni, więc warto zrobić sobie pikantną oliwę do sałatek lub dodawać ją jako składnik do marynat.
Sposób przygotowania jest dość prosty a nawet banalny.
Wystarczy przygotować kilka papryczek. Dobrze je umyć a następnie wysuszyć. Obcinamy szeroką "górę" i wrzucamy do czystej, wyparzonej i dobrze osuszonej butelki. Jeżeli zostawimy pestki w warzywie, to olej będzie bardzo pikantni. Ja osobiście taki lubię! Kiedy już papryczki są w butelce zalewamy to wszystko oliwą/olejem.
Odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni.
Kilka dobrych rad:
- Jeżeli chcemy mieć wykwintny olej smakowy wykorzystajmy dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia.
- aby nic nam nie spleśniało butelki powinny być czyste i suche a korek szczelny
- dodatki: papryczki, czosnek czy zioła muszą być dokładnie zalane oliwą. Kiedy coś nam nie jest zanurzone uzupełniamy płynem (oliwą).
- używajmy tylko świeżych składników.
- przechowujemy olej w ciemnym, chłodnym miejscu.
1 komentarze:
Jestem miłośniczką domowych oliw smakowych, a raczej powinnam napisać olejów, bo sama robię na oleju rzepakowym - taniej, zdrowiej (dużo omega-3) i trwalej (oliwa szybko się psuje i mętnieje)
Prześlij komentarz