Nie wiem jak Wy ale ja jestem miłośnikiem zup. Taki krupnik, to dla mnie prawdziwy rarytas. Co ważne jest pożywna oraz robi ją się dość szybko. Wystarczy kupić kilka kostek wieprzowych (najlepiej schabowych), zieleninę i włoszczyznę Zresztą sami spróbujcie!
Składniki
- ok. 0,5 kg wieprzowiny z kością, np. żeberek
- pieprz mielony i w ziarnach
- liście laurowy
- pół pęczka włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- ok. pół szklanki kaszy jaglanej
- kilka ziemniaków
- sól
- zielenina np. koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, zalać wodą, dodać ziarna pieprzu i liście laurowe, gotować 40 minut. Wyjąć ugotowane mięso, pokroić je na nieduże kawałki (bądź oskubać). Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz podsmażoną cebulę. Po kilku minutach dorzucić kaszę i pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Włożyć mięso, przyprawić zupę do smaku solą i mielonym pieprzem, posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Znam przypadki, że podaje się też krupnik zabielany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz