KLUSKI ŚLĄSKIE (dla 4 osób)
Składniki:
Składniki:
1 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana, jajko (niekoniecznie),
łyżeczka soli, łyżka masła.
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki obrać, umyć. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do
miękkości. Ziemniaki odcedzić, utrzeć na pure’e i włożyć do miski.
Następnie ziemniaki w misce lekko ugniatamy, do osiągnięcia równej
powierzchni.
2.
Potem dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy. Do powstałego
dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile dołek jej zabierze). Dodać
wyjęte ziemniaki i jajko, wyrobić na jednolite ciasto.
3.
Z ciasta formować małe kulki jednakowej wielkości. W każdej zrobić
palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, posolić. Stopniowo wrzucać
kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, zamieszać i jeszcze chwilkę
pogotować. Wyjąć łyżką cedzakową.
Polecam Wam
te kluski, są bardzo proste w przygotowaniu, ale za to jakie smaczne !
Te kluski możecie podawać z różnymi dodatkami, np. gulasz, sos
grzybowy, roladkami, itp.
poniedziałek, 26 stycznia 2015
KLUSKI ŚLĄSKIE PROSTE
nieglowicz
No comments
0 komentarze:
Prześlij komentarz