Owoców w tym roku nie brakuje! Warto w takim razie zrobić proste, drożdżowe ciasto! Pasuje idealnie do mleka, wieczornej herbatki czy nawet kompotu. Z tego przepisu korzystam dość często! Robię bułeczki, ciasta czy a`la struclę.
Składniki:
ok. 0,5 kg maki
pół kostki drożdży
1 jajko
6 dużych łyżek cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki roztopionej margaryny
cukier wanilinowy- mała paczka
szczypta soli
No i owoce! Można dodać co tam mamy. Ja już robiłem chyba ze wszystkim!
Jak to przygotować?
Najpierw robimy rozczyn. Do pokruszonych drożdży dodajemy 3 łyżki cukru oraz pół szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wbijamy jajo, dodajemy pozostałe mleko, cukier wanilinowy oraz sól. Mieszamy po czym wsypujemy mąkę. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Im dłużej tym lepiej.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i kiedy już podwoi swoją osobistość ponownie zagniatamy.
Do natłuszczonej blachy wykładamy rozwałkowane ciasto. Na wierzch układamy owoce, dżem, itp. Nim włożymy do piekarnika pozostawiamy ciasto na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 st. C przez 50-60 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika naszego ciasta możemy posypać je kruszonką.
Oto przepis na kruszonkę:
2 łyżki roztopionej margaryny
2 łyżki cukru
ok. 4 łyżki mąki
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy kulkę, która wkładamy do zamrażarki. Kiedy zastygnie, tarkujemy i posypujemy ciasto.
piątek, 5 sierpnia 2011
Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
nieglowicz
2 comments
2 komentarze:
To ciasto jest idealne dla mnie. Owoce plus kruszonka- niebo;)
taki długi czas pieczenia??? w moim piekarniku wystarczyło 30 min w 180 st.C :) a ciasto pychota:D fajny przepis!
Prześlij komentarz