Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Placki po węgiersku prosty przepis


Pamiętam jak na niedzielny obiad jeździłem rowerem do Białobrzeg na placka po węgiersku.
Nie jadłem nigdy tak dobrych i świetnie przygotowanych.
Nie wspomnę o bardzo atrakcyjnej cenie.
Było to kilka lat temu i nawet nie wiem, czy teraz istnieje lokal o serialowej nazwie Przystanek Alaska (Białobrzegi bar przystanek alaska).
Teraz to już sam przygotowuję w domu mega placki po węgiersku.

Placki po węgiersku

Placki (ok. 6-7 sztuk na patelnię 28 cm):
2 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 łyżeczki soli (płaskie)
(moja miara, to na 1 kg ziemianków - 1 płaska łyżeczka solo)
pieprz
5 łyżek czubatych mąki.

Ziemniaki ścierami na tarce. Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy.
Średnio smażę z każdej strony po ok. 6 minut.

Gulasz- tak jak kto lubi! Tu mój przepis :)

Proste i smaczne. Jak dzień wcześniej zrobimy gulasz, to same placki zajmują na chwilę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons