Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

wtorek, 16 sierpnia 2016

Najlepszy gulasz wieprzowy



Na zdjęciu gulasz z plackiem ziemniaczanym :)
Trudno nie znać tej potrawy. Gulasz gości na naszych stołach dość często. Z doświadczenia
wiem, że każdy ma swój sposób na tę potrawę. Jedni robią z wołowiny czy wieprzowiny.
Ja nie ukrywam, że przeważnie wybieram łopatkę wieprzową.
Mój gulasz jest szybki i prosty.

Skład:

  • ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • papryka w proszku słodka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • papryka ostra,
  • kostka rosołowa
  • tymianek, majeranek,
  • 3 ząbki czosnku,

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w nieduże kawałki (kostka czy paseczki). Rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący dodajemy mięso. Robimy to partiami, aby łopatka ładnie się obsmażyła ( w
trakcie możemy dodać paprykę słodką).
W tym czasie zagotowujemy w garnku ok. 2 szklani wody. Wrzucamy listki laurowe, ziele
angielskie oraz kostkę rosołową.
Ładnie zarumienione mięso dodajemy do wywaru. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę oraz marchewkę. Dodajemy do gotującego się mięsa. Doprawiamy pozostałymi przyprawami.
Gotujemy ok 45 minut. Na samym końcu wrzucamy czosnek.

P.S. Ja zawszę w trakcie gotowania dodaję szczyptę cukru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons