W odmętach internetu znalazłem oto taki przepis! Jakoś na początku miałem pewne obiekcje lecz postanowiłem zrobić ten oryginalny dżem!
No i wyszedł super!
Polecam też Tobie przygotowanie takiego smakołyku! Co prawda może i zajmuje to trochę czasu ale końcowy efekt jest warty tego wysiłku! Co do ilości cukru, to wszystko zależy od śliwek i upodobań!
Składniki:
- 3kg wypestkowanych śliwek węgierek
- 500g cukru (ja dałem mniej)
- pół łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
- cukier wanilinowy
Wypestkowane śliwki gotujemy na małym ogniu w garnku o grubym dnie.Jak gotowałem po ok. godzinie przez 3 dni. Pod koniec ostatniego gotowania dodajemy cukier (wanilinowy też) , cynamon i trzymamy na ogniu jeszcze ok 30min. Od czasu do czasu mieszamy! Kiedy wszystko ładnie się połączy i zgęstnieje wrzucamy kakao. Wymieszać, podgotować 5 minut i przekładać do słoików!
Pasteryzujemy ok 15-20 minut!
0 komentarze:
Prześlij komentarz