Stało się. Drodzy czytelnicy, upiekłem ciasto. Przepis prosty, szybki a przy tym wypiek jest naprawdę smaczny.
Polecam wszystkim tym, którzy chcą coś zjeść słodkiego do kawki a mają naprawdę mało czasu na przygotowanie przepysznych ciast!
Proporcje są na średnią blachę (coś ok. 24cm)
Składniki:
2 kostki masła (ja używam margaryny)
4 szklanki paki pszennej
1 szklanka cukry,
4 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dżem (ilość dowolna)
cukier puder do posypania - ja nie preferuję
Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę cukier (wanilinowy też), proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy ciasto.
Kiedy już mamy gotowe ciasto dzielimy je na dwie części! Jedną cześć rozwałkować. Wyłożyć na natłuszczoną blachę (ja używam papieru do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Na cieście rozsmarowujemy powidła/dżem lub cokolwiek słodkiego.
Drugą porcją ciasta nakrywamy powidła. Technika dowolna.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 30-35 minut.
Ja czasami używam jabłek. Kroję je na cienkie plasterki. Posypuję cynamonem oraz brązowym cukrem. Super wychodzą. Wcale nie trzeba tych jabłek smażyć!
Robić, bo naprawdę dobre!
2 komentarze:
porywam kawałek! lubię takie ciasta :)
Prosty przepis! To lubię!
Prześlij komentarz