Od pewnego czasu mam już dosyć tych wędlin kupionych w sklepie. Człowiek nie ma wpływu na to co tam włożą producenci! Robiłem już różne "wynalazki" mięsne. Ostatnio zakupiłem szynkowar i ... jest super! Można naprawdę używać rożnych kombinacji mięsnych. "Bawić się" w mieszanki ziołowe. Co najważniejsze, to Ty wiesz co tam włożyłeś i co jesz! Ze swoje strony mogę tylko polecić taki szynkowar!
Składniki:
- 1100g łopatki wieprzowej
- 400g "tłustego mięsa (boczek, podgardle)
- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta ostrej papryki,
- trochę majeranku
- 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Łopatkę kroimy na malutkie kawałki, boczek mielimy na średnich oczkach. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składni były doskonale połączone. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz mięso mieszamy o wkładamy do specjalnego woreczka. Dobrze upychamy aby nie było "bąbelków" powietrza.
Do większego garnka wstawiamy szykowar. Zalewamy zimną wodą. Uwaga: nie należy przekraczać rantu. Mielonkę parzymy w temperaturze 80 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szykowar, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Łopatkę kroimy na malutkie kawałki, boczek mielimy na średnich oczkach. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składni były doskonale połączone. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.
Po tym czasie jeszcze raz mięso mieszamy o wkładamy do specjalnego woreczka. Dobrze upychamy aby nie było "bąbelków" powietrza.
Do większego garnka wstawiamy szykowar. Zalewamy zimną wodą. Uwaga: nie należy przekraczać rantu. Mielonkę parzymy w temperaturze 80 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy szykowar, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie mielonka nadaje się do jedzenia!
0 komentarze:
Prześlij komentarz