Zawszę na święta robię pierogi z kapustą i grzybami! Tym razem postanowiłem zrobić kulebiak z kapustą i grzybami. Tak nowość dla mnie ale dostałem informacje z pewnego źródła, że naprawdę super smakuje. Tym razem zrobiłem drożdżowy kulebiak, choć wersje są różne: z ciastem francuskim, itp.Zdjęć nie mam bo coś mi aparat odmówił posłuszeństwa!
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
- pół kg mąki
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży "mokrych"
- czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- płaska łyżka cukru
- łyżeczka soli
Farsz:
- pół kg kiszonej kapusty
- 100g suszonych grzybów (można też użyć trochę pieczarek)
- 2 cebula
- sól, pieprz, cukier oraz szczypta estragonu!
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdżami. Teraz trzeba wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia (ok.1h).
Grzyby namoczyć, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień grzyby drobno posiekać. Kapustę odcisnąć, przesiekać. Wszystko wrzucany do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W tym czasie próbujemy ewentualnie dodajemy cukier lub miód.
Kiedy wszystko już będzie miękkie przekładamy na patelnię, gdzie uprzednio usmażyliśmy na rumiano cebulę. Kiedy wszystko ładnie się podsmaża/dusi doprawiamy pieprzem, estragonem i solą.
Kiedy farsz wystygnie jeszcze raz go musimy posiekać!
Kiedy ciasto nam już wyroście dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy i nakładamy farsz- zwijamy jak makowiec. Tak przygotowane kulebiaki wkładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Trzymamy w piekarniku ok 1 godziny w temperaturze ok.180 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz