Lubię surówki. Lubię też takie, które są szybkie i proste. Kapusta pekińska świetnie nadaje się do robienia takich atrakcji! Oczywiście zawszę można modyfikować skład. Grunt, to zrobić jej dużo, bo jak wiemy jest zdrowa oraz ...pyszna!
Skład:
- kilka liści kapusty pekińskiej
- duża cebula
- marchewka
- jabłko
- ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- kilka kropel soku z cytryny lub ocet winny
- sól oraz pieprz
- dodać też można koperek lub przeprawy jakie lubimy
Przegotowanie:
Do miski dodajemy śmietanę, majonez, ocet lub sok z cytryny, pieprz, sól, czosnek. Wszytko dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ścieramy marchew oraz jabłko i dodajemy do reszty składników. Znowu mieszamy. Kapustę pekińską kroimy dowolnie. Ja lubię cienkie paseczki. Wszystko dokładnie łączymy i odstawiamy na pół godziny.
Ja czasami dodaję ogórka kiszonego- surówka jest jeszcze bardziej smaczna.
0 komentarze:
Prześlij komentarz