Bardzo lubię szpinak. Robię go w różnej postaci. Z makaronem jak spaghetti albo w rurkach zapiekany z zółtym serem. Polecam te świetne naleśniki na śniadanie. Ja zwyczaj smażę placki dzień wcześniej. Co najlepsze fajnie smakuje ta potrawa też na zimno!
Ciasto na naleśniki:
- szklanka mleka,
- szklanka wody,
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka,
szczypta soli
Wszystkie składni mieszamy w misce i na chwilę odstawiamy. Następnie smażymy!
Farsz:
- paczka szpinaku mrożonego (ok. pół kilo)
- kostka białego sera (200gr)
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebule oraz czosnek. Dodać szpinak i dusić aż odparuje. Następnie dodać ser i kilka minut trzymać na wolnym ogniu! Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Smarować farszem naleśniki i "zawijać" w trójkąty lub jak kto woli w ruloniki.
Przed podaniem zarumienić na maśle!
1 komentarze:
Bardzo lubię takie połączenia :)
Prześlij komentarz