Sok z pigwy/pigwowca ma coś w sobie osobliwego. Nie znajdziesz takich aromatów i smaków w innych sokach. Jesień, to idealny czas na przygotowanie sobie pigwowych zapasów na zimę! Z pigwy można też przygotować nalewkę!
Składniki:
1kg pigwy
2-3 szklanki cukru (trzeba sprawdzać smak!)
Przygotowanie:
Pigwę myjemy i suszymy. Tniemy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Później tniemy na drobne plasterki lub jak kto woli.
Do czystego i suchego słoja wsypujemy na przemian pigwę i cukier.
Słoik przykrywamy czystą gazą i odstawiamy w ciemne miejsce (ok. 12 dni). Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem aby cukier się rozpuścił!
Kiedy wytworzy się nam syrop przelewamy do małych buteleczek i możemy trzymać w lodówce. Możemy też zagotować sok i pasteryzować ok 10min.
Sok jest dość gęsty o konsystencji miodu.
3 komentarze:
uwielbiam ten sok, ma fantastyczny oryginalny smak. moja babcia nauczyła mnie jak go robić :)
Wielu moich znajomych robi tzw. pigwówkę. Dodaje sok z pigwy do wódki. Bardzo dobry intensywny smak! W sam raz pasuje taka nalewka z pigwy na zimowe wieczory!
Fajny przepis! Dziś zebrałem pigwy z ogródka! Wykorzystam Twój sposób!
Prześlij komentarz