To dobry sezon na ogórki małosolne. Bardzo lubię takie rarytasy. Mój przepis na małosolne jest prosty i szybki. Ogórki są jędrne i smaczne. Osobiście poleca ogórki "białe". To one najlepiej smakują.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 litry przegotowanej, ciepłej wody
- 2 duże łyżki soli (najlepiej kamiennej i niejodowanej)
- kilka ziaren gorczycy
- kilka gałązek kopru
- 3 liście chrzanu
- kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
Wodę należy zagotować i posolić. Ogórki dobrze umyć. Włożyć do wyparzonego słoja lub gliniaka. Wrzucamy czosnek, koper, gorczycę oraz liście chrzanu. Następnie układamy ogórki. Wszytko to zalewamy ciepłą osoloną wodą. Stawiamy w ciepłe miejsce (kuchnia) na dobę. Po tym czasie ogórki powinny już być dobre. Później można włożyć je do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz