Sezon na świeże i smaczne liściaste rozpoczęty. Targowiska uginają się od botwinki, szpinaku czy jarmużu.
Pomyślałem, że świetnym pomysłem na wiosenną kolację będzie z jarmużem i botwinką. Oczywiście można użyć szpinaku, bo też świetnie pasuje.
Składniki:
- pęczek botwinki
- sporo jarmużu
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 150ml śmietany
- trochę startego żółtego sera
- oregano, bazylia, tymianek
- sól i pieprz
Na ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 150g margaryny lub masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Masło posiekać dodać do mąki. Dorzucić szczyptę soli oraz jajko. Wszytko ładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki ma ok. 30 minut.
Farsz:
Jarmuż oraz botwinkę dobrze umyć. Później dość drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać botwinkę oraz jarmuż. Po chwili dorzucić zioła. Smażyć ok 5-8 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ja dodaję odrobinę gałki muszkatołowej.
Kiedy wszystko przestygnie łączymy żółty starty ser, jajka oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nie zapominajmy o rantach! Dno tarty nakłuwamy widelcem. Wlewamy nasz farsz.
Pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do tem. 200st.
Podawać można na ciepło jak i na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz