Oto przepis na grzyby, które trzymamy w zamrażarce i nie wiemy co mamy z nich zrobić. Osobiście polecam ten przepis, bo są naprawdę pyszne. Nie ukrywam, że najlepiej smakują ze "starymi" ziemniakami.
Ja robię takie grzyby też ze śmietaną.
Składniki:
- mrożone grzyby (u mnie maślaki)
- 2 cebule
- 2 marchwki
- spory kawałek żeberek lub "trójkąt" (jak kto lubi)
- czosnek,
- tymianek,
- estragon,
- majeranek,
- pietruszka,
- koperek,
- ziele angielskie,
- suszone owoce jałowca,
- kilka liści laurowych,
- pieprz mielony,
- szczypta chilli
Co do samych przypraw i ziół, to nie podaję ilości. Niech każdy sam dodaje według swoich upodobań.
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy bulion. Dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę oraz marchewkę w talarkach. Po kilku minutach wrzucamy rozmrożone grzyby i dodajemy suszone zioła.
Dość często mieszamy, bo grzyby lubią się przypalić w garnku. Gotujemy ok. 45- 55 minut. Kiedy mięso się ładnie odchodzi od kości, to gulasz grzybowy powinien być już dobry.
Na koniec dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz koperek. Intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz