Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

sobota, 13 czerwca 2015

Grzyby na gęsto z mięsem



Oto przepis na grzyby, które trzymamy w zamrażarce i nie wiemy co mamy z nich zrobić. Osobiście polecam ten przepis, bo są naprawdę pyszne. Nie ukrywam, że najlepiej smakują ze "starymi" ziemniakami.
Ja robię takie grzyby też ze śmietaną. 

Składniki:

- mrożone grzyby (u mnie maślaki)
- 2 cebule
- 2 marchwki
- spory kawałek żeberek lub "trójkąt" (jak kto lubi)
- czosnek, 
- tymianek,
- estragon,
- majeranek,
- pietruszka,
- koperek,
- ziele angielskie,
- suszone owoce jałowca,
- kilka liści laurowych,
- pieprz mielony,
- szczypta chilli

Co do samych przypraw i ziół, to  nie podaję ilości. Niech każdy sam dodaje według swoich upodobań.

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy bulion. Dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę oraz marchewkę w talarkach. Po kilku minutach wrzucamy rozmrożone grzyby i dodajemy suszone zioła. 

Dość często mieszamy, bo grzyby lubią się przypalić w garnku.  Gotujemy ok. 45- 55 minut. Kiedy mięso się ładnie odchodzi od kości, to gulasz grzybowy powinien być już dobry.

Na koniec dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz koperek. Intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons