Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

piątek, 29 lipca 2011

Wakacyjna sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej


Na upalny piątkowy dzień potrzebna jest pyszna rybna salaka. Osobiście preferuję tuńczyka dlatego postanowiłem przygotować energetyczną kolację. Więc pozostaje tylko przygotować składniki i... mieszać!

Składniki:

1 tuńczyk w sosie własnym
1/2 główki kapusty pekińskiej

puszka kukurydzy

1 cebula

3-5 jaj ugotowanych na twardo

2-3 ogórki kiszone

2 ząbki czosnku


Sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka musztardy

szczypta papryki słodkiej

sól, pieprz


Cebulę, ogórki i jajka pokroić w kosteczkę i wymieszać z sosem. Dodać tuńczyka (jedni odlewają- ja NIE!) oraz kukurydzę. Następnie dodajemy umytą kapustę pekińską pokrojoną w paseczki. Twardsze części można posiekać drobniej. Lubię ich kruchość. Wszytko delikatnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie można wcinać.


Ta sałatka świetnie smakuję też z surową papryką. Zresztą wariacji na jej temat jest dużo!

Życzę smacznego!!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons