środa, 22 lutego 2012

Babka Ziemniaczana - Najlepszy przepis


Bardzo lubię babkę ziemniaczaną! Robi się szybko i sprawnie. Ważne żeby ziemniaki trzeć na ręcznej tarce. Wtedy jej smak jest najlepszy! Hmm, może dodatek krwi robi swoje? :) Tak czy inaczej świetna jest na zimno czy podsmażona na drugi dzień!

Składniki:

Ok. 3kg startych surowych ziemniaków
2 duże cebule 
2-3 jajka
0,5 kg kiełbasy- dowolnej
kilka plastrów wędzonego boczku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki lub kaszy manny
8 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany- niekonieczne 
2 łyżki smalcu
sól
pieprz 
sporo majeranku 

Co teraz:

Kiełbasę kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą. Przesmażamy na patelni. Ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, majeranek, pieprz, sól, śmietanę oraz przesmażoną kiełbasę. Wszytko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka (powinna być gęstsza niż na placki z.)dostajemy trochę maki.
Blachę wykładamy pergaminem i przelewamy masę. Wyrównujemy i na wierzch kładziemy plastry boczku a pomiędzy kawałeczki smalcu (dzięki temu babka będzie rumiana).
Pieczemy w temp. 200ºC przez ok 1h i 20 min.

Podajemy ze śmietaną lub ogórkiem kiszonym. Świetnie też masuje do tego sos grzybowy własnej roboty. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons