Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

poniedziałek, 22 października 2012

Szarlotka - najlepszy przepis Jabłecznik

Szarlotka lub jak kto woli jabłecznik, to świetne ciasto do kawy czy herbaty. Jesień daje nam wspaniałe możliwościowy wypróbowania rożnego rodzaju jabłek. Ja jak mam dość słodkie jabłka dodaję sok z cytryny lub tez kwasek cytrynowy. Możliwości kombinacji przepisów jest moc. Warto je wypróbować i nie ma co się stresować :)






Składniki :

Na ciasto :

    3 szklanki mąki (ja użyłem pół na pół z krupczatką)
    pół kostki margaryny
    1 jajko
    1,5 łyżki gęstej śmietany lub kefiru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    cukier waniliowy

Na farsz:

    1,5 kg  jabłek
    cukier "na oko"
    cynamon
    bułka tarta

Przygotowanie:

Na początku zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystko to wymieszać z cynamonem oraz odrobiną cukru.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę. Dodaj jabłka, znowu posyp trochę bułki tartej (wchłonie nadmiar soku z owoców). Teraz rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż na jabłka.

Szarlotkę wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

3 komentarze:

Dusia pisze...

ale ładnie wygląda

Anula pisze...

A ja właśnie szukam przepisu na dobrą szarlotkę

Unknown pisze...

Szarlotka dobra na wszystko:)

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons