Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

środa, 17 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z jabłkami (ślimaczki)



Nie ukrywam, że używam w mojej kuchni produktów sezonowych.
Kiedy tylko na moich drzewach pojawiają się jabłka, to piekę ciasta z jabłkami.
Nie lubię skomplikowanych ciast i dlatego robię szarlotki czy drożdżowe wypieki.
Nie wiem jak Wy, ale te najbardziej proste ciasta to mają smak dzieciństwa.
Nawet takie zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką świetnie pasuje do kawy!

Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży (pół kostki)
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 75 g masła roztopionego i przestudzonego

Wykonanie:

Do kubka wrzucamy drożdże, 2 łyżeczki cukru i trochę mleka. Rozcieramy i odstawiamy w
ciepłe miejsce. Kiedy drożdże zaczną pracować (podwoją swoją objętość)- dodajemy do mąki.
Łączymy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy znowu w ciepłe miejsce aż do
podwojenia swojej objętości.

Nadzienie:
  • ok. 1 kg. jabłek (sezonowe)
  • cynamon
  • cukier - opcjonalnie

Jabłka ścieramy i dodajemy cynamon.
Można dodać rodzynki, wiórki kokosowe czy co kto tam lubi.
Nie należy też przedobrzyć z nadzieniem, bo ciasto nam słabo wyrośnie lub będzie mokre.

Przygotować należy tortownice (wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą).
Cisto wałkujemy jak do makowca. Nakładamy farsz i zwijamy. Następnie dzielimy na 9 kawałków. Układamy w tortownicy i odstawiamy do wyrośnięcia kilkanaście minut.
Ja trzymam na drzwiach piekarnika :)
Pieczemy w 200 °C przez ok. 50 minut.





2 komentarze:

kasiac pisze...

U mnie też zaczyna się szał jabłek :) A taką drożdżóweczką do kawy bym nie pogardziła :)

Unknown pisze...

Kocham takiego typu desery. Są przepyszne!
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons