Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

piątek, 1 maja 2015

Prosty i szybki chleb Przepis



Uwielbiam chleb robiony własnymi rękoma. Jest to niesamowita frajda jak wypiek uda się a w dodatku smakuje nieziemsko.
Ten przepis jest banalnie prosty a w dodatku zawszę się udaje. Robi się go bardzo szybko bo w ciągu kilku minut. Piecze się go tylko godzinę. Po wyjęciu najlepiej go odstawić na kilka godzin. 
Osobiście robię go wieczorem a rano mam pyszny i świeży chleb. 

Składniki:
(na 1 keksówkę)

  •      500 g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka soli
  •     1 łyżeczka cukru
  •     duża garść siemienia lnianego
  •     7 g suszonych drożdży (cała paczka)
  •     0,5 l ciepłej wody
  •     słonecznik do posypania chleba

Przygotowanie
:

No i tu nie ma żadnej filozofii. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier drożdże, siemię lniane. Mieszamy. Chwilę później wlewamy ciepłą wodę. Porządnie łączymy wszystkie składniki. Masa mam mieć lekko klejącą konsystencję. Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy otrębami lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i posypujemy wierzch pestkami słonecznika lub co tam mamy :)
Odstawiamy keksówkę na jakiś czas aby ciasto wyrosło. Ja czekam aż chleb "urośnie" do rantów keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy ok 60 minut.
Ja później wyjmuje z formy i na chwilę wstawiam do piekarnika aby chleb odparował.

 

 
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons