Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

poniedziałek, 11 maja 2015

Przepis na kruchy spód


Ostatnio chciałem zrobić sernik na zimno. Nie planowałem spodu z ciastek czy biszkoptów. Chciałem spód do ciasta zrobić sam. Myślę, że wielu z Was czasami ma taką ochotę. Podaję Wam przepis na kruchy spód do ciasta, którego zrobienie jest banalnie proste.


Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ładnie odchodzi nam od rąk - wkładamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy tortownicę, którą natłuszczamy i posypujemy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę wykładamy rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez około 10-15 minut na złoty kolor.  

P.S. Kiedy robię sernik na zimno to upieczony spód nasączam płynem. Pół szklanki przegotowanej wody, sok z pół cytryny i 2 łyżeczki cukru. 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons