Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

piątek, 19 czerwca 2015

Tarta z jarmużem i botwinką


Sezon na świeże i smaczne liściaste rozpoczęty. Targowiska uginają się od botwinki, szpinaku czy jarmużu. 
Pomyślałem, że świetnym pomysłem na wiosenną kolację będzie z jarmużem i botwinką. Oczywiście można użyć szpinaku, bo też świetnie pasuje.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • sporo jarmużu 
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany
  • trochę startego żółtego sera
  • oregano, bazylia, tymianek
  • sól i pieprz

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 150g  margaryny lub masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło posiekać dodać do mąki. Dorzucić szczyptę soli oraz jajko. Wszytko ładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki ma ok. 30 minut.

Farsz:

Jarmuż oraz botwinkę dobrze umyć. Później dość drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać botwinkę oraz jarmuż. Po chwili dorzucić zioła. Smażyć ok 5-8 minut.  Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ja dodaję odrobinę gałki muszkatołowej. 
Kiedy wszystko przestygnie łączymy żółty starty ser, jajka oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.  Nie zapominajmy o rantach! Dno tarty nakłuwamy widelcem.  Wlewamy nasz farsz. 
Pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do tem. 200st. 
Podawać można na ciepło jak i na zimno.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons