Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

sobota, 6 czerwca 2015

Najlepsze ogórki małosolne



To dobry sezon na ogórki małosolne. Bardzo lubię takie rarytasy. Mój przepis na małosolne jest prosty i szybki. Ogórki są jędrne i smaczne. Osobiście poleca ogórki "białe". To one najlepiej smakują.

Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 2 litry przegotowanej, ciepłej wody
  • 2 duże łyżki soli (najlepiej kamiennej i niejodowanej)
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka gałązek kopru
  • 3 liście chrzanu
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

Wodę należy zagotować i posolić. Ogórki dobrze umyć. Włożyć do wyparzonego słoja lub gliniaka. Wrzucamy czosnek, koper, gorczycę oraz liście chrzanu. Następnie układamy ogórki. Wszytko to zalewamy ciepłą osoloną wodą. Stawiamy w ciepłe miejsce (kuchnia) na dobę. Po tym czasie ogórki powinny  już być dobre. Później można włożyć je do lodówki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons