Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

środa, 22 czerwca 2011

Chleb wieloziarnisty


Nie ma jak domowy chleb. Bez polepszaczy, spulchniaczy, itp. Zapach jaki rozchodzi się po kuchni jest obłędny. Przepis ten znalazłem w zdzieranym kalendarzu. Trochę go zmodyfikowałem i ... jest super. Dużą zaletą tego chleba jest jego "długowieczność". U mnie może leżeć cały tydzień i cały czas jest świeży. Kiedy już takiego zasmakujesz - zwariujesz!

Przepis na 2 keksówki.

Składniki:
1kg mąki krupczatki
garść siemienia lnianego
garść łuskanych pestek słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
pół kostki świeżych drożdży,
1 litr ciepłej wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać. Dodać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Będzie dość luźne ale takie ma być. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrobić ponownie, dość energicznie i przełożyć do natłuszczonych keksówek (warto dno posypać otrębami). Znowu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do tem 230 st. C na ok 1 godzinę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons