Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

czwartek, 23 czerwca 2011

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą


Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to sięgam po sprawdzony przepis na te rogaliki. Są pyszne, szybkie i nadziewać je można dosłownie wszystkim. Dobrze smakują z mlekiem, kawą czy kompotem. Brać, robić i nie wydziwiać!

Składniki:
0,5 kg maki
1 kostka margaryny
1 jajko
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 op. cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
pół szklanki mleka
do nadzienia: dżem, krem czekoladowy, owoce, masę makową lub co tam macie.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz dodajemy cukier. Mąkę, sól, jajko i cukier waniliowy mieszamy i powoli wlewamy roztopioną margarynę, później drożdże z mlekiem.
Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. pół godziny. Kiedy ciasto wypłynie ponownie wyrabiamy, dodając trochę mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło a następnie dzielimy na 8-12 trójkątów.
Na trójkąty nakładamy farsz i zwijamy od szerszej do węższej strony.
Pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C do momentu kiedy, to rogaliki nabiorą złocistego koloru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons