Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

wtorek, 21 czerwca 2011

Pyszne placki z jabłkami


Placki, racuchy czy bliny. Nie ważne jak je nazwiemy ważne, że smakują pysznie i przypominają nam lata dzieciństwa, kiedy to brało się je w brudne ręce! Proste i szybkie w przygotowaniu!

Składniki:

2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka cynamonu
4 szt. kwaśnych jabłek
szczypta soli

Roztrzepać mąkę i jajka na dość gładką masę. Dodać cynamon, trochę soli oraz sodę (nada pulchność plackom). Ja robię to blenderem- szybko i bez grudek.

Teraz obieramy jabłka. Wykrawamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Oczywiście możemy użyć tarkowanych jabłek.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Uwaga: warto je odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Możemy posypać gotowe paluchy cukrem pudrem lub je podawać z konfiturą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons