Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

środa, 9 października 2013

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Bardzo lubię szpinak. Robię go w różnej postaci. Z makaronem jak spaghetti albo w rurkach zapiekany z zółtym serem. Polecam te świetne naleśniki na śniadanie. Ja zwyczaj smażę placki dzień wcześniej. Co najlepsze fajnie smakuje ta potrawa też na zimno!

Ciasto na naleśniki:

- szklanka mleka,
- szklanka wody,
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka,
szczypta soli

Wszystkie składni mieszamy w misce i na chwilę odstawiamy. Następnie smażymy!

Farsz:

- paczka szpinaku mrożonego (ok. pół kilo)
- kostka białego sera  (200gr)
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej 
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebule oraz czosnek. Dodać szpinak i dusić aż odparuje. Następnie dodać ser  i kilka minut trzymać na wolnym ogniu! Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Smarować farszem naleśniki i "zawijać" w trójkąty lub jak kto woli w ruloniki. 
Przed podaniem zarumienić na maśle!
 



1 komentarze:

Ervisha pisze...

Bardzo lubię takie połączenia :)

Prześlij komentarz

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons