Dbaj o siebie.

Senstra

Hit

wtorek, 8 października 2013

Przepis na sok z pigwy [pigwowca]

Sok z pigwy/pigwowca ma coś w sobie osobliwego. Nie znajdziesz takich aromatów i smaków w innych sokach. Jesień, to idealny czas na przygotowanie sobie pigwowych zapasów na zimę! Z pigwy można też przygotować nalewkę!

Składniki:

1kg pigwy
2-3 szklanki cukru (trzeba sprawdzać smak!)

Przygotowanie:

Pigwę myjemy i suszymy. Tniemy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Później tniemy na drobne plasterki lub jak kto woli. 
Do czystego i suchego słoja wsypujemy na przemian pigwę  i cukier.
Słoik przykrywamy czystą gazą i odstawiamy w ciemne miejsce (ok. 12 dni). Co jakiś czas wstrząsamy słoikiem aby cukier się rozpuścił! 
Kiedy wytworzy się nam syrop przelewamy do małych buteleczek i możemy trzymać w lodówce. Możemy też zagotować sok i pasteryzować ok 10min. 


Sok jest dość gęsty o konsystencji miodu.

Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons